Sbírka pana Milana Skopala

Pohlednice psaná hraběnkou Emanuelou Khuen, majitelkou hrušovanského zámku

Pan Milan Skopal sbírá historické pohlednice, které zobrazují Hrušovany nad Jevišovkou (včetně přilehlého okolí) již více než 30 let. Jeho sbírka čítá asi 200 kusů pohlednic. Zaměřuje se také na sbírání dalších historicky zajímavých předmětů, jako jsou sklo, porcelán, odznaky a další. Jeho motivací se stala touha nahlédnout do minulosti a poznat dřívější vzhled tohoto místa. Sbírání těchto předmětů představuje způsob, jak si svůj sen plní. V jeho sbírce se nachází skutečné poklady. Jedním z nich je pohled psaný rukou hraběnky Emanuely Khuen.

Knedlíkový dub zachycený na historických pohlednicích považujeme také za perlu jeho sbírky. Stával na pravém břehu řeky Jevišovky. Byl to mohutný, jeho obvod měřil 9 metrů. Byl 600 let starý, když se začal ve 20. století rozpadávat. Hrabě Khuen-Belasi jej nechal vyplnit hlínou a betonem, větve nechal stáhnout silnými železnými obručemi. Bohužel v noci 5. října 1934 byl povalen větrem a zničen.

Knedlíkový dub
Knedlíkový dub

Na místě stromu byly v roce 1935 vysazeny dva nové duby, bohužel se neujaly. V roce 2013 zopakoval výsadbu dubu starosta Hrušovan nad Jevišovkou Ing. Miroslav Miloš společně se starostou Šanova Petrem Škarkem. Dub bohužel nepřežil ani rok. V blízkosti místa, kde stával knedlíkový dub se tak nachází pouze informační tabule. [1]

Pane Skopale, velice si vážíme toho, že jste se s námi rozhodl o Vaši sbírku podělit, díky Vám můžeme přiblížit historickou hodnotu města Hrušovany nad Jevišovkou všem, kteří o ni mají zájem.

Zámek v Hrušovanech nad Jevišovkou

 


                                                                                              

Hrušovany nad Jevišovkou

 




Knedlíkový dub

 
 

                                                         





Emin zámek

 




                                                          
 




Zdroj:

  • FOUSEK, Miroslav (2020). HRUŠOVANY NAD JEVIŠOVKOU od dávné minulosti po současnost. ISBN 978-80-87378-68-9.