Naše motivace

Po velmi dlouhou dobu jsme si pokládali otázku, jak pomoci Městu Hrušovany nad Jevišovkou s obnovou zámku. S řešením této otázky nám pomohla až Čertovská show aneb čertovina na zámku, kterou jsme (ještě ne jako spolek) organizovali v roce 2017. Tím, že se akce líbila, zámku dopomohlo k částečné opravě střechy, kde se postupem času uvolnily některé tašky a hřebenáče (asi 20 metrů), proto do něj po velmi dlouhou dobu pršelo. Město Hrušovany nad Jevišovkou ihned potom, co objevilo tento problém, hledalo firmu, která by byla schopna a ochotna střechu opravit, ale naráželo na velký problém – firmy neměly na opravu čas a bohužel neměly ani zájem. 


Střecha a strop zámku

Nakonec se zámek potřebných oprav dočkal a už do něj neprší, je to díky firmě Tesařství Haas. Majitel této firmy, Pavel Haas, je z Hrušovan nad Jevišovkou a v roce 2017 se účastnil se svojí rodinou akce Čertovská show aneb čertovina na zámku. Díky tomu, že se jim akce na zámku líbila, byl ochoten vyjít Městu Hrušovany nad Jevišovkou vstříc a čas na opravu střechy si udělal. Měli jsme radost, že jsme zámku pomohli alespoň tímto způsobem. 

Pocity radosti jsme však zažívali i přímo na akci, kdy se zámek lusknutím prstu proměnil v pohádkově pekelné království, ve kterém čerti strašili, jak peklo káže. Pohádkovou atmosféru dokreslovala nádherná hudba z pohádky S čerty nejsou žerty, která doprovodila pekelný průvod k zámku, který rozehnal až příjezd Mikuláše a andělů, kteří dětem rozdali sladkou odměnu. Čerti se pak ponořili do davu téměř 1 000 návštěvníků, aby je mohli trošku postrašit a zároveň také potěšit třeba společnou fotografií do rodinného alba.

Show jsme organizovali vlivem dvou velkých náhod, za které jsme v současné chvíli velmi vděčni. První náhoda souvisí se seznámením s Lukášem Bezděkem. Lukáš je tajemníkem městské části Brna-Kníničky. Po práci se často mění v čerta a společně s jeho čertí partou chodí už dlouhá léta strašit, jak si peklo žádá. Nadšením pro čerty nás všechny doslova nakazil, takže jsme chtěli, aby čerti vystoupili i v Hrušovanech nad Jevišovkou. Čertovská show měla původně být součástí rozsvěcování vánočního stromu na náměstí, organizovat ji mělo Město Hrušovany nad Jevišovkou, ale později z toho sešlo. Pro nás to sice byla na jednu stranu smutná zpráva, ale díky tomu nás napadlo vzít si na starosti její organizaci, s čímž souvisí druhá náhoda. Show jsme uskutečnili za velké podpory Města Hrušovany nad Jevišovkou právě na zámku.

Spolek pro hrušovanský zámek jsme založili dne 23. 09. 2018. V rámci spolku nadále spolupracujeme s Lukášem Bezděkem, je to pro nás velmi důležitý člověk, má s námi mnoho společného, chce čertovskou show posouvat neustále dál a tím i činnost spolku.

Čertovská show aneb čertovina na zámku 2017