Zámek a EHP Fondy: Naše cesta za získáním dotací nekončí!

3. března 2021 jsme se po roce od podání žádosti o získání dotace z EHP Fondů dozvěděli, že se naše žádost umístila v první pětině všech 135 hodnocených, na umístění mezi 16 vybranými finálními projekty bohužel umístění nestačilo. My se ale nevzdáváme a bojujeme o záchranu zámku nadále, tentokrát na 200 %! Prohra nás nakopla bojovat ještě o to více! V EHP fondech jsme sice nebyli úspěšní, přesto byl zámek hodnocen nadstandardně dobře hlavně externími hodnotiteli.

Nechceme naši památku ničit nečinností, neboť, jak ve své knize uvádí Max Dvořák:

“Kdo ničí takové památky, je nepřítelem svého rodného města a své vlasti. Poškozuje celek, poněvadž veřejná umělecká díla nebyla vytvořena jen pro toho nebo onoho člověka a to, co ztělesňují na umělecké ceně, na malířském kouzlu, na vzpomínkách nebo ostatním citovém obsahu, není menší veřejný statek než výtvory velkých básníků nebo vymoženosti vědy.”[1]

Na podání žádosti do EHP fondů jsme se pečlivě připravovali již od roku 2018. Žádost jsme oficiálně podávali 24. dubna 2020. Jako spolek jsme přispěli: 

  • prokázání potenciálu zámku pořádanými akcemi, 
  • splnění náležitostí dotace, 
  • psaní žádosti společně s dotační firmou, 
  • financování vizualizací. 
Na náročném procesu se někteří z nás podíleli i jako zaměstnanci města Hrušovany nad Jevišovkou nebo zastupitelé. Velice si vážíme, že jsme mohli být jeho součástí a děkujeme také za veškerou podporu ze strany vedení města, radních, zastupitelů, zaměstnanců města, ale hlavně vás! Stál za námi skutečně skvělý tým odborníků, kteří nám pomohli získat potřebná povolení.

Nyní se snažíme pro tento projekt na obnovu zámku získat další tři dotace z více programů, které je možné kombinovat. Důležité je začít s obnovou co nejdříve, pak se nám otevřou nové možnosti k dalším dotacím.  

Hrušovanskou kulturní památku chceme zachránit jako působiště pro místní ZUŠ, které vyřeší její kapacitní problémy. Každoročně musí škola odmítat 120 uchazečů. Myslíme na všechny děti, které by rády rozvíjely svůj talent i u nás v Hrušovanech a chceme splnit jejich sny! Co víc, kulturní památka si zaslouží uchovat pro budoucí generace a Hrušovany nad Jevišovkou si zaslouží svou dominantu, která by přilákala také turistický ruch.

Více o využití zámku i s vizualizací se dočtete v našem článku.

Zdroj:

1. Dvořák, Max (1918). KATECHISMUS PAMÁTKOVÉ PÉČE. ISBN: 80-86234-55-X. Přeloženo z textu druhého německého vydání, vydáno 2004.

Komentáře

  1. Držím vám palce v tejto ťažkej ceste a silno verím, že sa vám podarí podľa vašich predstáv všetko dotiahnuť do konca.

    Ľuboslav Zemanovič
    obyvateľ zámku v r. 1977-79

    OdpovědětVymazat

Okomentovat