Poznej zámek: barokní klenba


Každý, kdo někdy šel kolem, ví, jak vypadá zámek zvenku, kolik z vás jej ale mělo možnost poznat také zevnitř? Myslíme si, že příliš mnoho lidí ne a to bychom rádi změnili. Představujeme vám první z krátkých článků zaměřených na poznání zámku, který není pouze nezajímavou ruinou, naopak. I když se zde nenachází žádný nábytek ani vybavení, je plný vzpomínek na doby, které již minuly. 

Už při vstupu na nás dýchá historie, zámek zdobí nádherné klenby, které můžeme vnímat nejen jako stavební prvky ale také jako průvodce jeho bohatou stavební historií. Ve sklepeních se mísí zdivo z kamene a cihel, které představuje spojení starší stavby s mladší.  Na zámku proběhlo několik stavebních fází, které byly časově velmi vzdálené, jejich připomínkou jsou klenby a různé druhy jejich provedení. Ve sklepeních se nachází starší hřebínkové klenby z roku 1620. Mladší klenby vznikly v době, kdy si zámek přetvářel na své rodové sídlo tehdejší majitel, Michal Adolf Althan.

Nejdříve se podívejme na půdorys sklepního patra, kde jsou zachyceny klenby, které jsou ozdobou celého patra. V této části zámku by mohla být část věnovaná expozici a uskladnění vína, co myslíte?



Půdorys se zachycením klenby v jednotlivých místnostech

Nyní pojďme nahlédnout na odhalenou klenbu ve druhém patře, kde můžeme obdivovat přesné položení cihel, které drží tvar po více než 300 let. Natočili jsme také pohled na ni z první patra, kde není vidět dokonalé položení cihel, ale symetrie s jakou se klenba táhne místností.


Na závěr přinášíme vybrané fotografie prvního patra a sklepních prostor ⤸




Komentáře