Nadaná malířka - Erika Řezníčková a její díla






V Hrušovanech nad Jevišovkou žije jedna neobyčejná žena, která svými obrazy rozdává radost. Řeč je o paní Erice Řezníčkové, která doposud namalovala asi 350 obrazů. Několikrát se mezi nimi objevil i hrušovanský zámek. Poprvé jsme viděli verzi, ve které byl zámek v letním hávu.  Dýchá z něj pohodová atmosféra. Člověk má na chvíli pocit, že je součástí té scenérie, cítí příjemné sluneční paprsky, jak ho hladí po tváři a užívá si tu nádhernou kombinaci barev. Velice nás těší, že mají místní o obraz s motivem zámku zájem, vznikly tak další variace v zimním nebo podzimním provedení. Přirozeně jsme se chtěli dozvědět o autorce této nádhery něco více, takže jsme moc rádi, že nám paní Řezníčková vyšla vstříc a napsala nám spoustu zajímavých informací. Děkujeme také za možnost vystavit její obrazy na našich stránkách.  Pokud byste měli zájem o obraz, napište paní Řezníčkové na reznickova.erika@seznam.cz.

Povězte nám něco o sobě.

Pocházím z Valašska - narodila jsem se ve Valašském Meziříčí a do svých osmi let jsem žila v Rožnově pod Radhoštěm. Poté jsem se s rodiči přestěhovala do Hrušovan nad Jevišovkou. I když jsem od dětství na invalidním vozíku, chodila jsem na základní školu pro zdravé děti v Rožnově pod Radhoštěm a v Pravicích. Od 5. třídy (kvůli zvládání schodů) jsem přešla na základní školu Kociánka v Brně. Vystudovala jsem SOU Technicko-administrativní práce v Praze v Jedličkově ústavu. Několik let jsem podnikala jako OSVČ v oboru grafický design. Udělala jsem si kurz podvojného účetnictví, ale v tomto oboru jsem nepůsobila.

Co Vás přivedlo k malování a jaké má místo ve Vašem životě?

Malování jsem se začala věnovat v roce 2016 jako samouk. Chtěla jsem zkusit a naučit se něco nového. Malířství jsem vždy obdivovala. Začínala jsem tužkou, uhlem a pastelovými barvami malovat portréty a učila jsem se, jak správně stínovat a jak pracovat s perspektivou. Manžel mi koupil olejové barvy, se kterými mi to ale moc nešlo. Zkoušela jsem proto různé možnosti dál a objevila jsem akrylové barvy. S těmi se mi pracovalo lépe. Nyní maluji štětcem a špachtlí akrylovými i olejovými barvami a barvami H2Oil, které jsou technicky velmi podobné barvám olejovým. V mé tvorbě převažují květinová zátiší a krajiny, občas namaluji portrét. Většinou maluji technikou „alla prima". Je to velmi dynamický styl malby, spontánní malování, který mi přináší pocit volnosti, svobody. Malba technikou alla prima je něco jako ve fotografii "momentka". Soustředím se především na vyjádření nálady krajiny a emocí, které cítím. 

Můj tchán Zdeněk Řezníček byl básník, spisovatel a také malíř, který do svých obrazů vpisoval své vlastní básně. Dětství prožil v Hrušovanech nad Jevišovkou. Mimo jiné vydal knihu Cesta do Bavor líčící odsun hrušovanských Němců po válce v r. 1945 podle vyprávění pamětníka pana Františka Čoupka z Pastvin. Tchán sledoval mé začátky a velmi mě povzbuzoval k další tvorbě. Měli jsme spolu naplánovanou i společnou výstavu obrazů v Uherském Hradišti v roce 2018, ale této se, bohužel, již nedožil.

Jaký umělecký směr se Vám nejvíce líbí?

Z malířských směrů se mi asi nejvíc líbí impresionismus (Claude Monet, Édouard Manet, Pierre-Auguste Renoir, z žen např. Berthe Morisot). Mám velmi ráda obrazy, kde je českými malíři ztvárněna naše krásná krajina (František Daněk-Sedláček, Antonín Augusta, Augustin Mervart, Ota Bubeníček a mnoho dalších). Občas si nějaký obraz podle těchto malířů namaluji pro radost nebo pro někoho na přání. Ráda si prohlédnu i jiné malířské směry. Oporou i kritikem v malování je můj manžel, kterého umění velmi zajímá. Stará se o fotodokumentaci obrazů a pomáhá s instalací výstav.

Jaký obraz je Váš nejoblíbenější?

Dosud jsem namalovala asi 350 obrazů. Nemůžu říct, že mám mezi nimi nějaký zvlášť oblíbený. Krajiny jsou v mých obrazech zastoupeny hojně, hlavně motivy z Vysočiny, Šumavy a Beskyd. Miluji hru barev, světel a tvarů, kterou může člověk každý den v přírodě pozorovat. Další velkou skupinou v mých obrazech jsou zátiší s květinami. Mám květinová zátiší ráda a moc ráda je maluji. 

Občas potřebuji změnu, proto si ráda vyzkouším i malby podle starých mistrů nebo portréty. V této galerii naleznete několik obrazů namalovaných podle mých oblíbených autorů - nejvíce podle malíře Františka Daňka-Sedláčka. Dříve jsem tvořila i portréty herců nebo členů rodiny, ale tomu se již nevěnuji. Snad se k tomuto tématu opět někdy vrátím. 

Jak často se vyskytuje hrušovanský zámek ve Vašich obrazech?


Hrušovanský zámek jsem namalovala pětkrát, z toho tři obrazy byly prodány. Jeden obraz zámku v zimním hávu se prodal na letošní výstavě v místní knihovně a zcela nedávno vznikl obraz letního zámku, který si také našel zájemce. Vzniklo rovněž několik obrazů podzimního zámeckého parku v Hrušovanech. Zájem o motivy z našeho města byl a je stále. Moc mě to těší, i z toho důvodu, že obrazy zůstávají tak trochu „doma“.

Jaké jsou Vaše zájmy?

Kromě malování ráda čtu, dříve jsem se věnovala i vyšívání. Rádi s manželem cestujeme, objevujeme galerie, fotíme, chodíme na procházky, milujeme houbaření. Moc rádi jezdíme do divadla na operu, činohru a koncerty.


VÝSTAVY

2018 - Hrušovany nad Jevišovkou – knihovna

2018 - Uherské Hradiště – Komunitní kavárna Cafe 21

2019 - Hrušovany nad Jevišovkou – knihovna

2020 - Šanov – DPS, povídání o mé tvorbě s klienty, ukázky obrazů

2021 - Hrušovany nad Jevišovkou – knihovna


Hrušovanský zámek

  



Hrušovany nad Jevišovkou - autorské obrazy

 

 

 

 

Další vybrané obrazy

 

 

 


 

 



Komentáře