Co pro vás chystáme v říjnu, listopadu a prosinci?


Na závěr letošního roku pro vás připravujeme čtyři akce. Chystáme dvě tradiční putování Po stopách historie Hrušovan nad Jevišovkou, které proběhnou netradičně a protože nás nadchla výstava místních umělců, která proběhla v červnu letošního roku, rozhodli jsme se uspořádat něco podobného. Budeme se snažit abyste ani letos nepřišli o nejstarší akci našeho spolku, kterou je Čertovina na zámku. 

Letecký pohled na místě, kde stávalo trojité opevnění - foto: J. Kovárník


Putování po stopách historie Hrušovan nad Jevišovkou
Kdy? 15.10.2022 od 10h do 10:00
Kde? Hrušovany nad Jevišovkou u sousoší Nejsvětější trojice na náměstí Míru

Akcí bude provázet Zdeněk Omelka, který pro vás v těchto dnech připravuje model trojitého opevnění pro lepší představu, jak to u nás tehdy vypadalo. Pro ještě přesnější představu se společně vydáme přímo na lokalitu, kde vám Zdeněk poví spoustu zajímavých informací. Tempo procházky bude pohodové, klidně si vezměte i kola nebo koloběžky. Zdeněk v těchto dnech vymýšlí také speciální překvapení pro nejmenší účastníky samozřejmě s archeologickou tématikou. Celá akce se uskuteční v rámci Mezinárodního dne archeologie. 

Krajina, autorkou je Erika Řezníčková


Společná výstava
Kdy? 24.11. do 27.11.2022 
Kde? Hrušovany nad Jevišovkou, Společenské centrum

 Na výstavě najdete díla některých z místních umělců, tak díla vyrobená umělci z okolí. K současnému datu nám potvrdilo 7 autorů, převážně se jedná o malíře, řezbářství je zastoupeno v menšině. Bude i možnost si některé obrazy zakoupit přímo od autora, bude to určitě nádherný vánoční dárek, který někomu udělá velkou radost. Ve výstavní místnosti najdete také předměty z hrušovanské historie, které nám zapůjčí Milan Skopal.  Budou zde také k vidění předměty ze sbírek Archeologického ústavu Av Čr Brno, které byly nalezeny spolupracovníky v okolí Hrušovan nad Jevišovkou, a několik dalších nálezů ze soukromých sbírek obyvatel Hrušovan. V tomto termínu plánujeme také další putování Po stopách historie z Hrušovan nad Jevišovkou, chtěli bychom ho udělat tématicky a zaměřit se život některé z významných osobností našeho města. Dejte nám vědět, o kom byste se rádi dozvěděli více. Společně navštívíme pár pamětních míst a pak se půjdeme ohřát do Společenského centra a potěšíme se výstavou. 

Čertovina na zámku 2021, foto: Vít Havelka



Čertovina na zámku
Kdy? První nebo druhý víkend v měsíci, upřesníme.
Kde? Hrušovany nad Jevišovkou, zámecký park

Detaily k akci budou zveřejněny co nejdříve. 


Komentáře