Chlouba zámku podepřena

Pan Zdeněk Čižmář a pan Pavel Haas během přípravné fáze

Zámek v Hrušovanech nad Jevišovkou zdobí vstupní portál s působivým schodištěm a pískovcovými sloupy, které podporují balkon. Jedná se o svědky doby, kdy zámek býval ještě panským sídlem. Tehdy byl plný života a energie, prožíval se svými majiteli vše, co jim život přinesl. Halil se do smutku, když rodinu opustil někdo milovaný, zářil, když byl důvod k oslavám. Poskytoval příjemné prostředí pro sdílení názorů a myšlenek. Věříme, že to bude inspirativní místo pro děti a širokou veřejnost.

Inspirativní výhled do zámecké zahrady 


Vstupní portál včetně pískovcových sloupů se nachází ve špatném technickém stavu. Neradi bychom byli svědky jejich nedůstojného konce. Proto jsme vděčni za pomoc, která proběhla 14. května 2021. Sloupy byly podpořeny trámy, takže nyní na nich nespočívá taková váha. Velmi si vážíme času a ochoty všech lidí, kteří se na instalaci trámů podíleli. 

Akci realizovala firma Tesařství Haas, s.r.o., která má dvanáctiletou tradici a stojí za ní celá řada úspěšných projektů. Firmu vede pan Pavel Haas, velmi si vážíme toho, že si ve svém nabitém programu našel čas na menší pomoc zámku. On i jeho tým byli skvělí, za chvíli bylo hotovo. Vážíme si jejich času o to více, protože z vlastní zkušenosti víme, jaký je problém najít firmu na realizaci menších, méně lukrativních projektů. Jako třeba v roce 2017, když město Hrušovany nad Jevišovkou hledalo firmu na opravu tašek a hřebenáčů na střeše zámku, aby do něj nezatékalo. Byl to problém, nikdo si na tento menší zásah nechtěl najít čas. Tenkrát také zámku pomohl pan Pavel Haas a nás tím motivoval k založení Spolku pro hrušovanský zámek, ukázal nám, že tím, co děláme, můžeme být zámku prospěšní, více jsme se o tom rozepsali v tomto článku

Zásadní byla také konzultace tohoto zákroku s erudovanými odborníky na památkovou péči, Tomášem BílkemZdeňkem Čižmářem , kteří přijeli ze Znojma, aby mohli být u toho. Oceňujeme také vstřícnost a ochotu se na všem domluvit u pana Miroslava Miloše, starosty města Hrušovany nad Jevišovkou. Děkujeme také Radě města Hrušovany nad Jevišovkou za podporu. 

Jsme moc rádi, že jsme mohli být u toho a vidět spolupracovat tolik ochotných a zapálených lidí pro pomoc zámku. Věříme, že to nebude trvat dlouho a i vstupní portál se dočká významnější obnovy. 

Výsledná práce - podpora pískovcových sloupů

Komentáře