Oprava krovu a stropů

 


Na tento pohled, který se nám teď na zámek naskytuje, jsme čekali po velmi dlouhou dobou a nyní se konečně stal skutečností. Kolem zámku se rozpíná lešení a pracuje se na vyřešení problému, který ho aktuálně sužuje asi nejvíce. Jde o opravu nejpostiženějších částí krovu a stropů, o průběhu obnovy vás budeme každý měsíc informovat. Je radost podílet se na tomto projektu s městem Hrušovany nad Jevišovkou, Národním památkovým ústavem v BrněMěstským úřadem Znojmo, technickým dozorem, autorským dozorem, BOZP a restaurátorem, velmi si toho vážíme.


Obnova navazuje na předchozí statické zabezpečení základové desky a odvodnění, pracuje na ní firma H&B delta, s.r.o., která se přihlásila do otevřeného výběrového řízení. Byla to sice jediná firma, která se přihlásila, ale za to velmi zkušená, specializuje se na krovy historických objektů a na svém kontě má celou řadu úspěšně ukončených projektů. Mezi její klienty patří i nedaleký SZ Vranov nad Dyjí, který má historickou vazbu na hrušovanský zámek, oba byly vystavěny významným rodem, Althany. My to vnímáme jako určitou symboliku toho, že obnova zámku jako celku je na dobré cestě. 

Vysoutěžená cena realizace je 6 990 480,49 Kč bez DPH. Financována bude ze získaných dotací, které k dnešnímu datu představují 700 000 Kč, jak jste si mohli přečíst v tomto článku. Dalším zdrojem jsou finance rozpočtu města Hrušovany nad Jevišovkou. Nově cílíme ještě na jednu dotaci, kterou bychom rádi spolufinancovali tuto opravu, rozhodnutí o výsledku očekáváme každým dnem. Bohužel, nyní víme, že větší dotace z prostředků dotačního programu Brownfieldy, o kterou jsme žádali v březnu tohoto roku, nevyšla. Splnili jsme sice veškeré podmínky, avšak naší žádosti nebylo vyhověno kvůli velké konkurenci ostatních projektů. Určitě to ale nevzdáváme a již nyní se připravujeme na další etapu, abychom opět mohli žádat o dotaci z programu Brownfieldy.





 

Komentáře

  1. Ať se dílo podaří! :-) Památkám většinou lešení nesluší, ale tentokrát je to opravdu pěkný a pozitivní pohled! ZO

    OdpovědětVymazat

Okomentovat